Ok _ Fotograf _Lena Dahlström _Mona _Sahlin _640_428

Mona Sahlin: Det går att göra skillnad!

Mona Sahlin blev tidigt politiskt aktiv inom SSU och valdes 1982 som 25-åring in i riksdagen som dess yngsta ledamot. År 1990 blev hon utnämnd till arbetsmarknadsminister och ledamot i socialdemokraternas verkställande utskott. 1992 blev Mona Sahlin socialdemokraternas första kvinnliga partisekreterare och 1994, då socialdemokraterna återtog regeringsmakten, blev hon vald till vice statsminister.

Under sin långa tid i riksdag och regering har Mona Sahlin innehaft en mängd olika poster, som arbetsmarknadsminister, integrationsminister, minister ansvarig för demokratifrågor och jämställdhet samt senare som miljöminister och som energi- och samhällsbyggnadsminister.

Den 17 mars 2007 valdes Mona Sahlin till Socialdemokraternas första kvinnliga ordförande då hon efterträdde Göran Persson. 2011 lämnade Mona Sahlin posten som partiordförande och efterträddes av Håkan Juholt. Den 1 april 2011 lämnade Mona Sahlin även sitt uppdrag som riksdagsledamot samt sina uppdrag i krigsdelegationen, utrikesnämnden och Nordiska rådet och avslutade därmed sin formella, politiska karriär.

Numera arbetar hon med frågor som starkt engagerar henne, som kampen mot rasism och arbetet för ökad jämställdhet, bland annat som styrelseledamot i Stiftelsen Expo samt som ordförande i Anna Lindhs minnesfond. 2014 fick hon uppdraget av regeringen som Nationell samordnare mot extremistiskt våld.

 

 

Paul 740x365

Paul Rusesabagina, en vanlig man som gjorde enastående saker

År 1994 var Paul Rusesabagina en ung man med en god karriär framför sig.Han var manager för ett hotell i Rwanda anställd av Sabena för att sköta en av de viktigaste fastigheterna i Kigali, Paul hade en god relation till sin personal och visste hur han skulle gå till väga för att hålla personalen nöjd.

Paul jobbade på Hotel des Mille Collines och efter det på The Diplomat Hotel.Våren 1994 hade han tillsammans med sin fru och yngsta son precis kommit tillbaka till Rwanda från en affärsresa i Europa. Framtiden såg ljus ut.

Men, den 6e april, 1994 hände något i det lilla afrikanska landet som förändrade allt. Ett plan som både Rwandas- och Burundis president befann sig på blev nerskjutet och de båda männen avled. Denna händelse satte igång våldet som sedan kom att omfatta folkmorden i Rwanda där mer än 800, 000 Tutsis och Hutus blev dödade.

Efter händelsen med det nerskjutna planet blev Paul tillsammans med sin familj och några grannar bortförda från sitt hem till The Diplomat Hotel under pistolhot av soldater. Soldaterna beordrade honom att döda sin familj och grannar, de krävde även pengar från dem. Paul använde sin charm och säljarförmåga för att rädda sin familj samt grannarna som de reste ihop med. Han bytte pengar mot liv och mat mot tjänster av olika slag. I slutenden var det 1,268 personer som kom att söka skydd på hotellet, den enda säkra tillflyktsorten mitt i folkmordsslakten.

Under tiden folkmorden skedde var hotellet, under Pauls ledarskap, den enda offentliga platsen där människor var säkra. Rwandas befolkning blev mördade och misshandlade i idrottsarenor, skolor och kyrkor, men inte på Pauls hotell. Ingen som sökt skydd hos Paul blev skadad eller dödad på hotellet. Soldater kom och hotade honom och människor blev mördade precis utanför hotellets grindar, men folket på insidan förblev säkra.

Pauls livshistoria under tiden folkmorden i Rwanda har återberättats i filmen Hotel Rwanda och i hans självbiografi An Ordinary Man. Rusesabaginas populära självbiografi, An Ordinary Man, blev publicerad av Penguin Group (USA) Inc. I april 2006.

Filmen Hotel Rwanda visar hur Rusesabagina, spelad av Don Cheadle, räddade livet på mer än 1,200 personer under folkmorden 1994. Rusesabagina hjälpte även till under inspelningen av filmen Hotel Rwanda som konsult till United Artist och Lion's Gate Films' productions. Andra stjärnor som hade en roll i filmen var Sophie Okonedo, Joaquin Phonix och Nick Nolte.