Tomas -Boudin

Tobias Baudin från Luleå är nyvald vice ordförande för LO. På Kraftsamling gav han sin syn på utmaningarna för morgondagens arbetsmarknad. – Man kan välja att måla framtiden mörk eller ljus. Det viktiga är att bestämma sig för att det är vi som formar den.

Tobias Baudin sätter upp tre mål för ungas deltagande på arbetsmarknaden:

1. Alla som vill och kan arbeta ska kunna få ett jobb.

2. Arbetsvillkoren ska vara så bra att de bidrar till tillväxt och utveckling.

3. Facket ska vara starkt och samla många - för att kunna bidra till fler jobb, schyssta arbetsvillkor och bra löner.

Tobias Baudin beskriver den unga generationen som välutbildad, medveten och kaxig. Väl rustad att ta ansvar för arbetsliv och samhällsutveckling.

- Då måste vi som sitter på makten tror på de unga som vår viktigaste resurs. Investera i deras möjligheter.

Alla är överens om att ungdomsarbetslösheten riskerar att bli det största hindret för svensk utveckling och tillväxt. Men Tobias Baudin ser brister när det gäller att gå från ord till handling.

- De nya jobben kräver allt högre utbildning. Om Sverige ska kunna vara med och konkurrera om framtidens jobb krävs stora utbildningsinsatser.

Fackets uppgift blir att leta efter lösningar, både reform- och avtalsvägen. Att vara en blåslampa i debatten om morgondagens arbetsmarknad. Och att ha koll på hur kartan förändras.

På de ungas arbetsmarknad blåser motvind, konstaterar Tobias Baudin. Bland arbetstagarna mellan 16 och 24 år har drygt hälften tidsbegränsande anställningar. Men det är en myt att unga vill ha tillfälliga och korta jobb. Undersökningar visar att sex av tio vill ha heltidsjobb, säger Baudin.

- Ju osäkrare anställning, desto sämre blir arbetsvillkoren och livskvaliteten. Det är dags att rensa upp på smörgåsbordet av korta, osäkra anställningsformer.

Vad är tillväxt och utveckling? Det är när idéer tar form och skapar ny efterfrågan. Ur människors möten växer nya fiskeodlingar, serverhallar och sjukvårdslösningar. Därför är blandande arbetsplatser, skolor och bostadsområden så viktiga. Det gäller att bekämpa diskriminering så att människor kan komma samman.

- Vi missar ofta den enorma potentialen i samhällets mångfald. När vi möts växer människor. Det är det solidariska samhällets styrka och en oslagbar idé för ett land.