Johanna -Koljonen -sitter -och -pratar

Johanna Koljonen sammanfattar Kraftsamling:

"Jag tycker mycket om tankevirus. Idéer som fortplantar sig själva. Det tydligaste exemplet är när man hör en vits, berättar den för någon annan och så sprider den sig vidare. Men de riktigt intressanta tankevirusen är sådana som förändrar beteenden där de gå fram.

Som att prata om negativa sexuella erfarenheter för att på det sättet förhindra nya liknande situationer. 'Gör mot andra som du själv vill bli behandlad' är ett bra tankevirus som har påverkat mycket i världen.

Det intressanta med tankevirus är att de är gratis. Om man kan hitta formuleringar, idéer och tankar som verkligen griper an, så kommer de att fortplanta sig av sig själva. Det är ett förändringsarbete som inte kostar någonting.

När jag hör er prata om Norrbotten, så hör jag berättelsen om en fantastisk plats som har väldigt fina och starka nyckelvärderingar. Gästfrihet, att göra rätt för sig, frihet, kärlek till vildmarken. Tolerans för människor som skulle uppfattas som original på andra platser.

Föreningslivet är starkt. Kulturlivet är proportionerligt starkt, med tanke på resurserna och befolkningsunderlaget.

Då frågar man sig: Machokulturen som det pratas om, representerar den verkligen grundvärderingarna? Jag är inte så säker på det, och det är ett väldigt hoppfullt tecken.

Att utmana normer kräver mod, men mod är ganska lätt att fatta när man vet att man gör rätt. Om man kommer på sig själv med att leva i en lögn av ett eller annat slag, är det förvånansvärt lätt att ta steget och vara ärlig mot sig själv och andra.

Lever vi enligt andras bilder av vad det betyder att bo i norr? Är vi inkonsekventa mellan våra grundvärderingar och våra faktiska handlingar? Är det så här vi ska behandla invandrare och personer som inte lever upp till könsnormer? Är vår sanna erfarenhet av att leva i den här regionen annorlunda än de kulturella bilderna av vår region?

Om det är så att man lever inkonsekvent, att man i någon mån lever i en lögn gentemot sig själv och gentemot samhället, då kanske man ska fundera på vad den där exakta formuleringen är. Den som kan förändra saker.

En bra formulering idag var: 'Varje möte med en ung människa kan vara ett respektfullt och lyssnande möte.' Om man säger det, och verkligen förstår vad som sägs, så kommer det att förändra hur man beter sig.

Berättelser om var vi kommer ifrån skapar kopplingar till platser och ett intresse för framtiden. Att tala med stolthet om vilka vi är, hjälper andra att respektera oss som dem vi är."