Grete -Solvang

Att gruvjätten LKAB går som tåget är ingen överdrift, mellan åren 2011 och 2012 ökade företaget sin vinst från 20 till 30 miljarder kronor. Och när man skissar en bild av hur Norrbotten ser ut år 2030 finns självfallet LKAB med – ett företag som står inför utmaningen att rekrytera 700 nya medarbetare fram till 2015.

LKAB är Sveriges nionde största exportföretag och personaldirektören Grete Solvang Stoltz poängterar att det bland annat är därför man måste vara världsledande och bäst på det man gör.
- Vi satsar också framgent på forskning och utveckling, vi måste helt enkelt ligga i framkant om vi ska kunna växa i takt med våra kunder. Vi räknar med en tillväxt på 35 procent de kommande åren, vilket kan tyckas vara mycket. Det finns de som tycker att om det nu går så himla bra, varför inte ta det lite lugnare och plocka upp malmen i lite lägre takt - då räcker den ju längre.
- Men eftersom våra kunder är inne i en stark tillväxttakt har vi beslutat oss för att växa i takt med dem och därför satsar vi 30 miljarder kronor i pågående och beslutade investeringar i Malmfälten.
För att klara det krävs personal - närmare bestämt 700 personer ska rekryteras de närmaste tre åren.

Attraktiv arbetsgivare

Grete Solvang Stoltz berättar om LKAB:s arbete för att vara en attraktiv arbetsgivare. I den termen ryms det mesta från friska medarbetare och säkerhetsåtgärder i produktionen till det som lite luddigt brukar kallas för företagskultur.
- Som företag måste vi vara öppna, tillåtande och framåtsiktande, det handlar förstås om frågor som mångfald och jämställdhet. LKAB och gruvnäringen anklagas ibland för att vara "gubbig" och det är en bild vi arbetar hårt för att förändra.
- För oss är jämställdhet och mångfald en fråga om konkurrenskraft. Unga kvinnor tenderar exempelvis att flytta till större samhällen och städer och vi försöker på olika sätt bidra till utvecklingen i de kommuner där vi har verksamhet.
Familjer flyttar till orter där det finns intressanta och välbetalda jobb, och att attrahera just familjer skapar i sig en positiv utveckling både för den aktuella orten och för regionen i stort.
- Vi vill självklart försöka motverka fly in/fly out-fenomenet, och attraktiva samhällen bidrar till ökad jämställdhet. Dessutom - vårt varumärke, vår "kultur", måste gå i samma takt som resten av samhället.

Långt kvar

I dag är 17 procent av LKAB:s anställda kvinnor, andelen kvinnliga chefer är ungefär lika stor - så det är långt kvar till det jämställda företag man säger sig arbeta för.
- Om vi som företag ska behålla vår attraktionskraft är jämställdhet och mångfald helt enkelt en förutsättning. Och det är också därför vi satsar en hel del på att skapa attraktiva samhällen och bidrar på olika sätt till en ansvarsfull samhällsomvandling. Tillsammans med kommunerna satsar vi nu på att skapa Sveriges bästa gymnasieskola. Det tillsammans med satsningar på fritidsutbud och infrastruktur tror vi att vi bygger för framtiden.
- Och mitt i allt detta arbete ska vi dessutom vara med och flytta en hel stad ...