Jon -Resmark

Hur ser det hållbara samhället ut 2025 om Sverige ska nå de nationella målen till 2050? Det har Boverket undersökt med hjälp av omvärldsanalyser och dialog med samhällsplanerare runt om i landet. Projektledaren Jon Resmark kom till Kraftsamling för att berätta om slutsatserna.

Megatrenderna, alltså det som all samhällsplanering måste utgå från, är att klimatet förändras. Samtidigt som världen globaliseras, urbaniseras och digitaliseras.

För den svenska samhällsplaneringen blir det då viktigt att:

-        Skapa en hållbar livsmiljö i och kring staden

-        Utveckla småorter och glesbygd på ett hållbart sätt

-        Se högre utbildning som en motor för regional tillväxt

-        Planera långsiktigt för kortsiktiga verksamheter

-        Gynna besöksnäringen

-        Skapa internationella spårstrukturer för gods och resor

Jon Resmark poängterar hur viktigt det är att ta hänsyn till helheten i ett samhälle. Vi måste undvika att "satsa allt på ett kort".

- Förstör inte bruks- och besöksnäringen för gruvans skull. För att ett samhälle ska överleva långsiktigt krävs en branschbredd. Det gäller att jobba med människorna i lokalsamhället.

Infrastrukturen ska till exempel inte bara transportera malm, utan även vara till för besöksnäringen. För besöksnäringens skull är det även viktigt att inte missnyttja naturresurser.

I Sverige 2025 ska en hållbar livsmiljö ha skapats i och kring städerna, säger Boverkets vision.

"Städerna förtätas på ett planerat sätt. Biltrafiken har minskat i innerstäderna och man har gjort plats för gång, cykel och mötesplatser. En utveckling av bostadsbeståndet i de större städerna och deras närområden har gett alla möjlighet att välja ett boende och en bostadsort som passar deras behov."

I Sverige 2025 har även småorterna och glesbygden utvecklats hållbart.

"Befolkningen i småorter och i glesbygden utanför pendlingsstråken minskar fortfarande. Men genom samverkan mellan kommuner, byar, mindre samhällen och omgivande glesbygd har många områden kunnat öka sin attraktivitet och få en mer positiv utveckling. Alla orter utvecklas dock inte. Avvecklingen av dessa hanteras på ett planerat sätt."

De gäller att "förtäta hållbart". För att nå de nationella målen krävs helt enkelt en samhällsplanering som tar hänsyn till både människor, miljö och näringsliv.

Mer om visionen för Sverige 2025 kan läsas på http://sverige2025.boverket.se.