Ulf -Ranhagen

Ulf Ranhagen är chefsarkitekt på Sweco och professor vid Kungliga Tekniska Högskolan. Han har varit med och utvecklat hållbara städer världen över. På Kraftsamling talade han om stadsbyggnad i teori och praktik.

Urbaniseringen är ett oemotsägligt faktum. Människor söker sig från landsbygd till tätorter, inte minst i det jättelika Kina. Det gör att nya städer måste byggas, och att gamla städer måste byggas om.

- Bara Kina får 10-20 miljoner nya stadsinnevånare varje år, säger Ulf Ranhagen.

Urbaniseringen är tätt sammankopplad med klimatfrågan. När nya städer byggs gäller det att göra dem hållbara och klimatsmarta, exempelvis med en väl fungerande kollektivtrafik.

För att bygga hållbara städer krävs att teori, kunskaper och idéer från olika ämnesområden vägs samman, för att skapa bra helhetslösningar för människor. Många olika discipliner - som teknik och samhällsvetenskap - måste samverka.

Ulf Ranhagen trycker på att kombinera teori och praktik. "Inget är så praktiskt som en god teori", som den tysk-amerikanska psykologen Kurt Lewin sa.

- Planering av städer är en komplex uppgift. Teorier från flera områden måste kombineras, men kreativitet och känsla krävs också. Planeringen måste dessutom kunna hantera osäkerheter på lång sikt. Därför behövs framtidsstudier och experimentell design.

Tre viktiga erfarenheter från Ulf Ranhagens arbete med att bygga hållbara städer är:

1)     Bygg staden i ögonhöjd. Höga hus skapar ofta miljöproblem och social segregation.

2)     Bygg promenadstäder och cykelstäder. Det handlar om att bygga staden inåt istället för utåt, så att människor lätt kan röra sig på ett klimatsmart sätt.

3)     Staden ska inte bara vara grön och blå. Det gäller även att tänka på det vita, hur staden fungerar i vintertid.

Ulf Ranhagen menar att planering av redan befintliga städer är den största utmaningen för vår del av världen. Samtidigt kan planering av nya städer innebära en möjlighet till nya innovationslösningar.

Erfarenheter från Kina, där helt nya städer byggs, kan vara nyttiga även för oss. Då behöver vi analysera politiska, sociala och kulturella skillnader och likheter.

- I flytten av Kiruna bör erfarenheter från både ombyggda städer och nybyggda städer tas tillvara.

Slutligen säger Ulf Ranhagen att det gäller att skifta perspektiv. Från företagsekonomi till resursekonomi. Det handlar helt enkelt om att se på städer ur ett livscykelperspektiv.

- Då ökar vi värdet på hela vår stadsbyggd.