Panelsamtal -i -Kiruna

Som avslutning bjöds Hanna Hellquist – feminist, krönikör och författare – upp på scenen för att reflektera över Kraftsamling i Kiruna. Hon är inte främmande för Norrbotten, som bodde här i två år när hon läste journalistlinjen på Folkhögskolan i Kalix. Här är några av frågorna hon fick och svaren hon gav.

Magnus Åkerlund, Luleå kommun: Vilken är din bild av Norrbotten utifrån ett genusperspektiv?

Hanna Hellquist: "Här känns det viktigt för män att få vara män. Att köra skoter och att skjuta björn. Men det är kanske en fördom. Hur som helst är könsrollerna ganska satta. Många kvinnor flyttar härifrån medan männen stannar kvar och undrar: Vad var det som hände? Måste vi åka till Ryssland nu?"

 

Jan-Olov Madeleine Ågren, Rättighetscentrum Norrbotten: Vilka stereotyper har skapats under konferensen och vilka stereotyper har motbevisats?

Hanna Hellquist: "Norrbotten beskrivs ofta som ett avfolkningsområde. Men på flyget upp hit igår träffade jag en ung kvinna från Övertorneå som hade flyttat hem igen för att hon ville tillbaka till naturen och möjligheten att ha ett hus. Jag tror att allt fler unga som lämnat landsbygden för storstäder kommer att vilja komma hem igen. Det är inte roligt att flytta runt i tredje hand i Stockholm, det kommer en motreaktion. Då måste ni tänka till: Hur tar vi emot hemvändarna?"

 

Gunnel Simu, kommunalråd i Haparanda: Hur ska vi våga släppa det perfekta?

Hanna Hellquist: "Det finns inget perfekt samhälle. Vi är alla människor. Det kommer alltid att vara någon som är full och bråkar. Jag tror att vi måste försöka komma överens och vara nöjda med det lilla. Det handlar om att respektera varandra."

 

Linda Moestam, RFSL: Hur ska vi få männen i Norrbotten att engagera sig feministiskt?

Hanna Hellquist: "När jag läste i Kalix startade vi en renodlad kvinnogrupp för jämställdhet. Männen blev vansinniga för att de inte fick vara med och sa: 'Då startar vi en mansgrupp!' Vi svarade: 'Gör det då!' Feminister vill ju inte att kvinnorna ska ta över världen. Feminism är bra för alla, både kvinnor och män."

 

Mats Brännström, Norrbottens läns landsting: Vad är folkhälsa för dig?

Hanna Hellquist: "Det handlar om trygghet. Att veta att man har sin plats i världen - ett jobb och en bostad. Att man inte behöver bli utbränd och kan jobba med det man vill. Att man inte behöver slåss med byråkrati när man blir sjuk. Sedan jag skaffade hund går jag promenader varje dag och känner mig älskad. Det är också folkhälsa."

 

Susanne Jonsson, Filmpool Nord: Är dina författade meningar raserade eller intakta efter den här dagen?

Hanna Hellquist: "Jag ska vara ärlig och säga att jag inte riktigt förstår den här dagen. Ni pratar om att ha en dialog. Men alla sitter och lyssnar. Vad gör ni när det kommer till praktisk handling? Handlar den här dagen kanske mest om att mötas och att slippa känna att man stretar på ensam?"

 

Åsa Petersen, frilansjournalist: Upplever du Norrbotten som ett lyckligt eller olyckligt län?

Hanna Hellquist: "Lyckligt, absolut! Det kommer att komma en backlash mot urbaniseringen och då kommer ni att casha in."