Ewa Thorslund

Eva Thorslund är direktör för Statens medieråd. Hon kom till Kraftsamling för att tala om det paradigmskifte som utvecklingen av nätet och sociala medier innebär. – Goda kunskaper om hur internet fungerar har blivit en förutsättning för att kunna delta i demokratin.

När ångmaskinen kom varnade många för att samhället började gå för fort. Nu skulle människor inte orka med den höga takten. När den fasta telefonin gjorde sitt intåg var farhågan att människor skulle sluta umgås med varandra. När de första biograferna öppnade fanns poliser med i salongerna, för att rörlig bild ansågs göra människor helt oreglerliga.

Nya kommunikationer har helt enkelt alltid inneburit nya farhågor. Det gäller att se nyanserat på teknikutvecklingen och att inte svartmåla.

- Nu är utmaningen för oss människor att lära oss förhålla oss till de extrema mängder information och desinformation som sociala medier innebär, säger Eva Thorslund.

De smarta mobilerna innebär att många av oss går runt med en kraftfull dator i fickan. Vi är hela tiden uppkopplade, redan vid åttaårsåldern.

- Internetanvändandet går väldigt snabbt ner i åldrarna. 2005 var snittåldern för internetdebuten nio år. Idag sker den vid tre års ålder. Eleverna som börjar skolan har redan flera års medievana.

Det talas ofta om att läsandet minskar bland barn och unga, på grund av internetanvändningen. Men läsandet ligger på samma nivåer som tidigare - det ser bara annorlunda ut idag.

- Vi går från att bara vara läsare och konsumenter till att bli publicister och producenter, säger Eva Thorslund.

Med de sociala mediernas utveckling har en ny digital klyfta uppstått i samhället. Förut handlade det mest om en teknisk klyfta. Idag är klyftan demokratisk, mellan de som kan och de som inte kan använda det digitala för att göra sina röster hörda.

Våldsbejakande och antidemokratiska grupper är skickliga på att använda nätet. Den extrema högern är till exempel väldigt professionell i sin digitala kommunikation. De skriver om nyheter till sin egen fördel.

Statens medieråd anser att det viktigaste är att bygga upp människors medie- och informationskunskap på alla nivåer. Så att vi har möjlighet att vara källkritiska i vår tillvaro på nätet.

Eva Thorslund påminner om en annan viktig sak:

- Vuxna behövs alltid i barns och ungas liv. De är väldigt ensamma ute i digitala medier. Det är aldrig bra om barn och vuxna är separerade i stängda miljöer. Det gäller inte minst på nätet.