Är damelitidrott viktigt för Norrbotten? Den frågan vill Anna Jonsson, klubbdirektör i Luleå Basket, att vi funderar på. – Jag har idrottat hela min uppväxt, spelat basket och fotboll, trots att jag inte hade några kvinnliga förebilder. Idag har vi möjlighet att ge idrottsliga förebilder till länets unga tjejer. Men Norrbottens elitdamer kan ännu inte nå toppen av sin förmåga, eftersom de inte har förutsättningar att träna nog mycket, säger hon.

Luleå Basket är en framgångshistoria. Nio av tretton spelare kommer från Norrbotten och tre spelare är med i landslaget. Luleå Basket har den fjärde största basketpubliken i Sverige, bland både damer och herrar. De eviga silvren i den svenska dambasketligan ska förvandlas till guld de kommande åren. Målsättningen är att nå Europatoppen.

Målen vore enklare att nå om dameliten hade samma ekonomiska förutsättningar som herreliten. Luleå Basket har inga proffs. Medellönen från klubben till spelarna är 4500 kronor i månaden, nio månader om året.

Flera av spelarna i Luleå Basket arbetar heltid vid sidan om sin elitsatsning. De skulle kunna träna mer men hinner inte för att de jobbar och pluggar.

- Våra tjejer är jäkligt ambitiösa. De sliter både på jobbet och på basketplanen och lever sunda liv. Dessutom är de ute i skolor och föreningar och pratar om kamratskap, om hur man blir en bra kompis, säger Anna Jonsson.

Luleå Basket jobbar metodiskt för att:

  • Skapa attraktion och framstå som ett alternativ för unga spelare
  • Förbättra förutsättningarna för elitidrottande kvinnor i Norrbotten
  • Lyfta fram profiler och idoler för ungdomar, genom skol- och föreningsprojekt i Norrbotten
  • Öka samarbetsnätverket med företag från många branscher i hela Norrbotten
  • Göra kvinnliga ledare och elitspelare attraktiva på arbetsmarknaden
  • Utbilda både basketspelare och människor för framtida utmaningar

Redan idag har Luleå Basket ett gott samarbete med länets näringsliv. Cirka 280 företag samarbetar med klubben. Bland dem finns flera stora bolag i traditionellt manliga branscher.

- Dessa företag förstår att damidrotten är viktig och vill samarbeta med oss eftersom de själva behöver fler kvinnliga ledare, säger Anna Jonsson.
För att kunna ta sig till nästa nivå behöver Luleå Basket samarbeta med ännu fler företag.

- Tycker man att damidrotten är viktig för Norrbotten, då ska man arbeta tillsammans med oss i Luleå Basket, avslutar Anna Jonsson.