– Om vi kan åka till rymden kan vi skaffa lite tillväxt här i Norrbotten! sa Fryshusets sociala entreprenör Leo Razzak som avslutade den första kraftsamlingskonferensen. Skratten och applåderna ville aldrig ta slut under hans föreläsning. Leo Razzaks historia säger mycket om människors förmåga att komma igen och komma vidare. Det är aldrig för sent att förändra sig själv och världen.

Leo Razzak är född i Umeå, härstammar från Rosvik och bodde i Piteå som barn. Han har flyttat runt mycket eftersom pappan har varit tvungen att bo där jobben funnits. Hans mamma har alltid missbrukat.

- Vid min sista flytt till Norsborg i Stockholm drogs jag in i destruktiva kretsar. Trots detta har jag alltid älskats för den jag är och inte för vad jag gör. Jag är säker på att det har bidragit starkt till den jag är idag, säger Leo Razzak.

Hans engagemang i Fryshuset började med projektet Sharafs hjältar, som hjälper män att ifrågasätta hedersnormer. Unga killar som lever i patriarkala miljöer sätter sig i dialoggrupper. Genom att prata med varandra förändrar de sig själva och sina attityder. Leo berättar:

"En dag satt vi i ett rum på fryshuset och ledaren Arhe Hamednaca ställde en rak fråga till oss:
- När ni gifter er, vill ni då att er fru ska vara oskuld?
- Ja självklart, svarade vi.
- Hur har ni det själva med den sexuella karriären? undrade han.
- BRA! svarade vi.
- Hur kommer det sig att ni vill att er tjej ska vara oskuld medan det är okej för er att ha sex? frågade Arhe då.

Jag såg mig om i rummet. Det var första gången en man med utländsk bakgrund frågade oss det. Vi kunde alltså inte använda oss av det klassiska "Är du rasist?" eller "Vad fan vet du om min kultur?" Vi var helt enkelt tvungna att svara.

Svaren blev luddiga och otydliga. Ingen kunde sätta fingret på varför vi såg olika på tjejer och killar. Då blev det uppenbart för mig att vi lever med en massa beslut och attityder som vi har anammat från omgivningen. Men det är inte ofta vi frågar oss varför. Ännu mer sällan frågar vi oss hur dessa beslut påverkar vår vardag."

Det gäller att gå bortom fördomarna och inse att kultur är en föränderlig färskvara. Problemet med det som kallas hederskultur är inte människor med utländsk bakgrund. Problemet med hederskulturen är att vissa män förtrycker kvinnor. Det kan förändras - precis som Sverige 1876 tog ifrån pappan rätten att bestämma vem hans dotter skulle gifta sig med. Eller 1921 gav kvinnor rösträtt.

Leo Razzak hävdar att nyckeln till framgång är en identitetsfråga.

- Om man inte vet vem man är kommer man aldrig att veta vart man ska. Under senare delen av mitt liv, närmare bestämt sex år, har jag jobbat med att försöka förstå vem jag är och hjälpa andra att hitta sina sanna jag.

Leo Razzak arbetar enligt ETB-modellen. Den innebär att erkänna problemet, tackla det och sedan bearbeta ditt nya jag. Fryshuset har utvecklat, patenterat och kommersialiserat metoden.

- Det finns en enorm problemfokusering här i landet. Vi ser problem innan vi ser möjligheter. Nu för tiden kallar jag mig för Chief Belief Officer. Jag jobbar utifrån ledorden belief, behaviour och business. Det kan ni också göra! avslutar Leo Razzak.