Banner

Kraftsamling i Luleå blev en givande dag om att fatta radikala beslut och realisera dem.

"Vi måste vara stolta över oss själva"

Emanuel Karlsten om att använda sociala medier på ett vinnande sätt. Laila Bagge om att våga misslyckas. Kent Revedal om att sätta mål som förändrar. Och Eva Hamilton om att leda SVT i en omvälvande tid.

Först av allt - kommunikationskonsulten Gunnel E Vidén har sammanfattat Kraftsamlingsprocessen hittills. Hon konstaterade att deltagarna har pekat ut unga, jämställdhet, mångfald och integration som särskilt viktiga för Norrbottens utveckling.

Gunnel Viden
Gunnel Vidén, Plan Sju Kommunikation AB, redovisar Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030.

Som en röd tråd genom allt detta går självbilden. Vi norrbottningar måste vara stolta över oss själva och över vårt län för att kunna göra gott.

 

- Många norrbottningar upplever att de inte ryms att vara människor inom könsnormerna. Att bekämpa våldet i nära relationer är viktigt. Den som lever under hot har liten möjlighet att påverka, sa Gunnel E Vidén.

 

Hon påpekade särskilt att integration är ömsesidigt, en tvåvägshandling. Det är inte "de andra" som ska integreras. Utan det är vi tillsammans som ska skapa ett gemensamt samhälle.

 

- Om inte vi välkomnar nya svenskar kommer vi inte att få någon tillväxt, sa Galärens vd Gunnar Tåhlin.

PanelsamtalMiaEdin
Panelsamtal tillsammans med Gunnar Tåhlin, Galären i Luleå AB, Elina Johansson, Ung i Tornedalen,  Mia Edin, Face of Gällivare, Birgitta Flinkfeldt-Jansson, Kommunförbundet Norrbotten och Peter Örn.

- Vi jobbar mycket med trygghet. Inte bara att vara trygg på gatan utan också att vara trygg i den du vill vara, sa Face of Gällivares Mia Edin.

 

Emanuel Karlsten, expert på sociala medier, konstaterade att dagens unga vill interagera. Du måste förtjäna din närvaro på nätet genom trovärdighet. Budskapets avsändare måste vara tydlig och det är viktigt att våga tramsa. Det är socialt, det skapar kontakt mellan människor.

Emanuel 740x 365
Emanuel Karlsten är journalist och krönikör på Dagens Nyheter. Han är även programledare i P3 och medgrundare av nyhetskollektivet Ajour.

- Kör inte ut reklambudskap på nätet, det skiter folk i. Satsa på personliga berättelser istället, sa Emanuel Karlsten.

Laila 740x 365
Laila Baggen Wahlgren, sångerska, manager och låtskrivare.

 

Musikgurun Laila Bagge Wahlgren berättade om sin egen krokiga väg till stor framgång. Våga misslyckas. Tänk utanför ramarna. Ha egna mål. Det är hennes tre stalltips för att lyckas med det man föresatt sig.

 

Kent Revedal talade om att komma tillbaka till livet. Efter en svår trafikolycka sitter han i rullstol.

Kent 740x 365
Kent Revedal är författare och egenföretagare.

 

- Man måste ha mål för att komma framåt. Smarta mål är specifika, mätbara, ambitiösa, realistiska och accepterade. Mitt första mål efter olyckan var att kunna sitta upp i en sjukhussäng, sa Kent Revedal.

 

Eva Hamilton kom till Kraftsamling och försökte stilla norrbottningarnas oro med anledning av SVT:s regionala förändringar.

Eva2
Eva Hamilton är verkställande direktör på Sveriges Television.

- Vi ska inte lägga ner Nordnytt. Vi ska ha levande och starka redaktioner i Luleå och Kiruna. Vi ska ha lokala chefer i Norrbotten och lika många program som idag. Men inte lika många tekniker, så redaktionerna måste ställa om. SVT ska vara en viktig spelare i Norrbotten och i era liv. Det är inte lätt, vi har en begränsad budget, så vi måste rationalisera för att kunna expandera, sa Eva Hamilton.

 

Britta Flinkfeldt Jansson, kommunalråd i Arjeplog och ordförande i Kommunförbundet Norrbotten, sammanfattade väl stämningen för dagen.

 

- Rakheten, rättframheten. Den nära kontakten mellan människor. Det ger norrbottningar stolthet.