Röster -från -länet -i -Haparanda

Röster från länet på Kraftsamling:

Ellinor Söderlund, Kalix:

"Vi har tagit fram en ny vision för vår kommun: 'Kalix - omtänksamhet och framtidstro'. Kalix ska inte bara associeras med löjrom. Det ska vara en bra plats att leva på. Man ska känna en längtan att komma hit. Vägen att nå visionen är förändring av attityder. Vi ska bli bättre på jämställdhet, integration och mångfald. Allt det som Kraftsamling handlar om."

 

Roland Kemppainen, Övertorneå:

"Vi har sett över våra visioner och mål. Vi ska vara 'Ekokommunen i mitten av Tornedalen' och synas på hållbarhetskartan. Detta går hand i hand med omtanke, rättvisa och solidaritet. Värdegrundsarbetet ska ligga till grund för allt vi gör. Respektfullt bemötande ska leda till engagemang och delaktighet. Övertorneå ska ha en välkomnande attityd. Vi ska inte söka fel på varandra utan uppmuntra varandra."

 

Yvonne Stålnacke, Luleå:

"Nyckeln till att skapa framtidstro är att minimera rädslan i samhället. Vi måste ta bort rädslan som finns att anställa unga, både hos privata och offentliga arbetsgivare. På komvux får unga utan gymnasiebetyg möta någon som tror på dem. I Luleå invigdes nyligen Nordens största graffitikonstverk. Vi ska främja ungas intressen, inte förbjuda dem. I Luleå arbetar vi aktivt med mångfald. I somras hade vi en Pridefestival och nu pratar vi om att bygga en moské."

 

Kurt Wennberg, Pajala:

"I Pajala har vi varit vana att avveckla ett samhälle. Nu ska vi tänka om och utveckla ett samhälle. Utmaningarna är stora, jättelika investeringar ska göras på kort tid. Förut var det självklart för unga människor att dra från Pajala, nu finns möjligheten att stanna. Hur uppmuntrar vi det? Och hur bemöter vi alla nya människor som kommer till kommunen? Vi måste vara en bra arbetsgivare för att kunna behålla personal. Det är viktigt att inse att dagens gruvarbetare har olika kompetenser. Både män och kvinnor kan arbeta överallt i gruvan."

 

Britta Flinkfeldt Jansson, Arjeplog:

"Vi måste vara stolta över det vi har i vår kommun. Vi kan inte övertyga andra om att det är fantastiskt att bo här om vi inte själva är stolta. Det gäller att skapa en positiv kännedom om våra orter. Attityder handlar om hur vi är uppvuxna, och vi har uppfostrats till att gå med tårna inåt och blicken i marken. Vi måste göra revolt mot det. Vi har faktiskt valt att bo här. Så fort någon luftar fördomar om Norrbotten måste vi säga ifrån. Och vi måste våga sticka ut hakan. När andra uppmärksammar bra saker som vi gör, blir vi stolta över det vi lyckats med."

 

Helena Stenberg, Piteå:

"Jag skulle vilja berätta historien om ett politiskt styrdokument. När Piteå skulle utforma sin klimat- och energiplan började vi med att dryfta frågorna med vår medborgarpanel, Pitepanelen. Sedan bildade vi arbetsgrupper med politiker, tjänstemän och föreningsföreträdare. I december 2010 beslutades den nya planen, och Pitepanelen fick återkoppling. Resultatet har bland annat blivit ett klimatsmart bostadsområde. Jag vill plocka bort attityder som: 'Det är ingen idé, det där är redan bestämt, det går inte att påverka'. Jag tror inte på vi och dem, jag tror på tillsammans. Vår klimat- och energiplan blev ingen hyllvärmare utan ett levande dokument."

 

Bill Nilsson, Älvsbyn:

"Vi behöver inte hålla på så mycket med visioner. 'Älvsbyn - Norrbottens pärla', det säger väl allt! Det är viktigt att vi börjar ge unga medel för att kunna förändra. En typisk ungdomsgård kostar en halv miljon, men bara några få unga besöker den. Då är det bättre att placera pengarna där unga finns. Vi gick till elevråden och frågade 'Var vill ni vara?' De svarade: 'På fiket eller badhuset'. Då lade vi resurserna där. Om fyra månader ska jag sluta som kommunalråd. Det är dags att släppa fram tjejerna i politiken. Det görs genom att vi äldre män stiger åt sidan och stöttar istället."

 

Gunnel Simu, Haparanda:

"Vi bygger ihop våra två städer, Haparanda och Torneå, och vi gör det med mod. Gränsen är vårt flaggskepp, här möts fem folk. Freden och Ikea är de viktigaste händelserna i Haparanda/Torneå. Det är viktigt för oss att skapa ett öppet samhälle med stolta invånare. Det gäller att skapa en god självkänsla på orten. Jag är otroligt stolt över att vara norrbottning. Vi måste fortsätta växa och behålla det som är unikt."

 

Stefan Andersson, Jokkmokk:

"Självförtroende och självkänsla är viktigt. Vi norrbottningar är matade med att vi inte är lika mycket värda. Men vi har inget att be om ursäkt för. Vi jobbar mycket med värdegrundsarbete i Jokkmokk. Jantelagen är fortfarande stark, i kölvattnet av brukssamhället. Vi måste bryta den traditionella synen på näringslivet. Gruvan är bra men vi får inte glömma det andra. Jokkmokk har etableringar på gång i nya branscher. Framtiden blir fantastisk om vi inser att mångfald är tillväxt."

 

Birgitta Persson, Överkalix:

"När jag var färdigbakad bilmekaniker kom en herre in på verkstaden och sa: 'Finns det inga karlar här?' Varför tror vi att vi har rätt att ifrågasätta människors roller och positioner på det sättet? En vanlig inställning till hbt-frågor är 'Det spelar ingen roll, för vi har inga hbt-personer här.' Men hur vet man det? Nyckeln är utbildning, utbildning, utbildning. Vi måste nöta in hur vi ska förhålla oss till varandra. För vem har gett oss rätten att döma andra? Jag tror att det handlar mycket om rädsla. Om tio år hoppas jag att vi har inställningen: Den här människan är här för att utföra en uppgift, precis som jag."