Tanya Hagert

Tanja Hagert fick vid gårdagens Kraftsamlingskonferens ta emot Vägvisaren; ett pris som sätter mångfald i fokus och uppmärksammar en person som vågar visa vägen.

Vägvisaren ska uppmärksamma en person som är normkritisk och engagerad i länets utveckling.

Motivering

På ett mycket modigt sätt verkar Tanja Hagert för långsiktig attitydförändring gentemot romer. Hon har bland annat grundat Romani Kvinnans Rätt i Samhället och med stor envishet har hon lyckats etablera det romska nationaldagsfirandet i Luleå. På ett tydligt sätt förmedlar hon romers vardag i många olika sammanhang. Att hennes barn ska ha rätten till sitt språk och att unga romer ska få arbete är en självklarhet. Genom sin styrka och sitt mod i att förmedla den romska kulturen anser vi att Tanja är en vägvisare. En person som visar vägen för ett öppnare och ett mer välkomnande Norrbotten.

När Tanja Hagert, i traditionellt romska kläder, äntrade scenen under kraftsamlingskonferensen i Luleå den 12 februari berättade hon en historia för besökarna:

För några år sedan skulle Tanja Hagert från Luleå resa till Stockholm för att delta i en konferens om mänskliga rättigheter. När taxin kom för att köra henne till Kallax meddelade chauffören att det blivit något fel och att bilen var full. Väl framme i Stockholm tog Tanja Hagert sig till hotellet där konferensen skulle vara, men fick inte checka in - det fanns inga lediga rum. Med hjälp av sin dåvarande chef kunde Tanja komma upp till den våning på hotellet där konferensen hölls och hon fick också tillgång till det hotellrum som bokats i hennes namn. På kvällen skulle hon delta i konferensmiddagen som hölls i hotellets restaurang - men nekades än en gång tillträde.
Väl inne på restaurangen bad hon tillsammans med sin chef att få tala med hotell- och restaurangägaren för att berätta hur hon blivit behandlad. Hans fråga blev "Vad kan vi göra för att du ska få en bättre vistelse här hos oss"?
- Låt mig få komma tillbaka och utbilda din personal, svarade Tanja Hagert.

Bakgrund:
På kraftsamlingskonferensen sker rundabordssamtal med alla deltagare. Ordförandena vid borden utgör sedan Tillväxtrådet. Tillväxtrådet träffas mellan konferenserna för att välja vilka förslag från rundabordssamtalen som kraftsamlingsprocessen ska fortsätta att driva samt hur de ska drivas. Priset Vägvisaren är ett initiativ från Maja Mella som deltar i Tillväxtrådet.